Mostanság sok olyan gép érkezett hozzám, amire a fő panasz azvolt, hogy lassú lett az idő teltével. Ennek persze több oka is van, eleve az általunk fogyasztott média tartalmak és digitális termékek mérete és száma is meggyarapodott, amit a hardvernek és a szoftvernek ki kell tudnia szolgálni.
 

Szoftver oldal

A rég telepített, nem karbantartott és mindenféle “okos” programmal megtámogatott operációs rendszerek működése nem éppen mondható optimálisnak, a szoftver rész itt kezd el sántítani. A legtöbb esetben a megoldás az adatmentést követően egy teljes rendszer újratelepítés, a legfrissebb illesztőprogramokkal és rendszerfrissítésekkel.

Azonban gyengébb erőforrásokkal rendelkező számítógép esetében pár beállítással le tudunk venni a masina válláról egy kis terhelést, ezzel is több muníciót szolgáltatva a fontosabb folyamatokhoz. Ezeket a trükköket összegyűjtöttem egy PDF fájlba, ami az alábbi gombra kattintva letölthető.
 

Hardver oldal

A hardver oldalról, pedig ha az igénybevétel növekszik, de a teljesítmény nem, akkor következetesen lassulást fogunk tapasztalni. A szolgálatban álló alkatrészek között vannak olyanok, amik elhasználódnak, ezáltal csökken a teljesítményük és végül elszenderülnek – igen, sajnos, nem tudnak minket örökké kiszolgálni.
 

Itt van pár komponens átlagos élettartama:

HDD (merevlemez): 3-5 év
SSD (merevlemez): 5-10 év
RAM (memória): 2-8 év
CPU (processzor): 3-7 év
GPU (videokártya): 4-8 év
 
Látható, hogy a nagy szórás ellenére a HDD merevlemezek élettartama a legalacsonyabb, az Én megítélésem szerint itthon Magyarországon a használatban lévő számítógépek többségében pedig még mindig ez az “öreg motoros” technológia lapul. Erre vessünk csak egy közelebbi pillantást!

A HDD kihívója a SSD, az összehasonlításhoz szavak helyett beszéljenek a számok:

(Az összehasonlítás egy HDD és egy SSD között, mindkettő SATA3-as csatlakozású.)

 Átlagos írási sebesség
(MB/s)

HDD

SSD

 Átlagos olvasási sebesség
(MB/s)

HDD

SSD

IOPS
(db/s)

HDD

SSD

Elérési idő
(ms)

HDD

SSD

Energia-fogyasztás
(W)

HDD

SSD

Zajhatás
(dB)

HDD

SSD

Szerintem nem nagyon kell magyarázni miért az egyik leglátványosabb megoldás egy számítógép felgyorsításánál, ha az ember lecseréli a HDD-t SSD-re, ezek az értékek magukért beszélnek. Azt hozzá kell tenni, hogy ez a technológia is folyamatosan fejlődik, így a leírt számok bizonyos modelleknél jóval magasabb értékeket is meg tudnak ütni.

A tom’s HARDWARE nevű angol számítástechnikával foglalkozó weboldal készített egy nagyon szépen összefoglalt és információban gazdag tesztet a HDD vs SSD párbajról. Akit érdekelnek további részletek az ITT megtalálja.

Ha Önnek lassú a számítógépe és segítségre van szüksége annak felgyorsításában, HDD-ről SSD-re történő váltásban, teljes újratelepítésben vagy ha netán még mindig nem lenne Windows 10 az Ön számítógépén, akkor keressen nyugodtan bármikor bizalommal. Készséggel állok a rendelkezésére!