Az ESET biztonsági cég készített egy egyszerűen futtatható eszközt, ami pillanatok alatt megmondja veszélyeztetve van e rendszerünk a “WannaCry” zsaroló vírus ellen.

Az elmúlt napok informatikával foglalkozó hírportáljai élén egy olyan zsarolóvírus tanyázott, amelyik országhatárokon átívelve számítógépes rendszerek százezreit ejtette túszul. A WannaCry nevű ransomware az EternalBlue exploitra épülve használja ki a Windows egy – azóta már javított – biztonsági rését.

A vírust még a múlt évben szerezte meg a Shadow Brokers nevű hackercsoport az Egyesült Államok Nemzetközi Ügynökségétől (az NSA-tól), és év elején online is publikálták, szóval csak idő kérdése volt az óriási fertőzés. A Microsoft ahogy lehetett javította rendszerét, és még a régebbi, de még használatban lévő verziókra is javító frissítést adott ki. Azonban sokan nem foglalkoztak rendszerük frissítésével, ezért történhetett meg ez az óriási méretű fertőzés.

Sok gépen persze automatikusan megtörtént a frissítés, ezek a PC-k védettek, azonban nem kevés olyan számítógép van a világon, ahol ezt manuálisan kellett (volna) végrehajtani. Sokan nem is tudják, hogy vajon frissült-e az operációs rendszerük, azaz védett-e a WannaCry-al szemben.

Az ESET féle segítség

Az EternalBlue Vulnerability Checker tulajdonképpen egy script, amelyet egyszerűen le kell futtatni a gépen. Az alkalmazás megvizsgálja, hogy valamennyi foltozás telepítve van-e, és kiírja az eredményt.
Ha a program a fekete ablakban ezt az üzenetet jeleníti meg:

“Your computer is vulnerable !!!”

Akkor érdemes azonnal megkeresnünk rendszerünkhöz a legfrissebb Windows frissítéseket, ha nem tudja ezt, hogyan vigye véghez, nyugodtan keressen meg engem és ha kell távolról is segítek.

Figyelem ez az eszköz csak ellenőriz, de nem végzi el a frissítéseket, ha azok éppen hiányoznak!

Az ellenőrző script INNEN tölthető le.